بازنشستگان؛ برندگان نهایی بورسی شدن شرکت های صندوق بازنشستگی کشوری؟

به گزارش مسافرت رو، خبرنگاران : صندوق بازنشستگی کشوری یکی از مهم ترین سازمان ها در کشور است که چندین شرکت زیرمجموعه دارد. بعضی از این شرکت ها سال ها پیش وارد بازار سرمایه شده اند و بعضی دیگر هم اخیرا با مدیریت جدید، خودشان را آماده ورود به بورس نموده اند؛ اما ورود این شرکت ها به بورس، چه مزیت هایی دارد؟ اصلا اگر این شرکت ها به بورس قدم بگذارند، چقدر می توانند به بازنشستگان کشوری سود برسانند؟

بازنشستگان؛ برندگان نهایی بورسی شدن شرکت های صندوق بازنشستگی کشوری؟

به گزارش خبرنگاران به نقل از ایسنا، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی زیرمجموعه های بسیاری دارد اما یکی از مهم ترین زیرمجموعه های آن، صندوق بازنشستگی کشوری است. چند وقت پیش با حضور محمد شریعتمداری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نشستی با عنوان کارگروه تحلیل بازار سرمایه و تدوین استراتژی سرمایه گذاری برگزار گردید. شریعتمداری در این جلسه از لزوم حضور شرکت های مختلفی که زیرمجموعه این وزارتخانه هستند در بورس سخن گفت و تاکید نمود شرکت ها باید با یک برنامه ریزی عملیاتی وارد بورس شوند البته به گونه ای که در جریان تغییرات بازار، دچار زیان هنگفتی نشوند.

اکبر افتخاری، مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری، هم در این جلسه حضور داشت و پیشنهادهایی برای عرضه و سرمایه گذاری در این حوزه ارائه کرد. افتخاری از زمانی که قدم به صندوق بازنشستگی کشوری گذاشته، بستری را برای تحولات جدید در این سازمان ایجاد نموده است. او سه موضوع راهبردی و اساسی را در دستور کار خود قرار داده: انحلال شرکت های کاغذی، پیشبرد مگاپروژه ها و ورود شرکت های تابعه صندوق به بورس. در حالی که مورد اول و دوم در حال اجراست، بسترهایی برای عملیاتی شدن مورد سوم فراهم شده است.

صندوق بازنشستگی کشوری، فقط متعلق به بازنشستگان فعلی نیست، بلکه در حقیقت به آیندگان تعلق دارد. به همین دلیل است که سرمایه گذاری هایی که این صندوق می نماید، نقشی مشخص نماینده و حیاتی دارد. در واقع صندوق باید به بازارهایی وارد گردد که بتواند به بیشترین سود دست پیدا کند.

به این ترتیب، صندوق نه تنها به دنبال ایجاد ارزشِ روز است بلکه باید به فکر ایجاد ارزش در بلندمدت هم باشد. اما این روزها که تورم همه جا حاکم است و شرایط بازارها به هم ریخته، حال یک بازار هنوز خوب است: بازار سرمایه. به همین دلیل است که بورس به یکی از بهترین بخش ها برای سرمایه گذاری تبدیل شده است. صندوق بازنشستگی کشوری هم به همین دلیل به دنبال ورود به بورس است.

اما تا به امروز چه تعداد از شرکت های صندوق بازنشستگی کشوری قدم به دنیای بورس گذاشته اند؟ حسن تاجیک، معاون سرمایه گذاری و امور اقتصادی صندوق، می گوید: بعضی سرمایه گذاری ها مربوط به سنوات گذشته است. یعنی تعدادی از شرکت ها در سنوات گذشته به مرور وارد بورس شده اند.

حالا در دوره مدیریت جدید، شرکت هایی دیگری در حال واگذاری هستند. به گفته تاجیک، در شش ماهی که مدیریت و تیم جدید در صندوق شروع به کار نموده، حدود 18 شرکت برای معرفی به بورس نامزد شده اند اما این شرکت ها برای ورود به بورس، باید مجوزی را از سازمان بورس و اوراق بهادار کسب نمایند و کسب این مجوز کار ساده ای نیست.

شرکت ها برای کسب مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار باید حساب اقتصادی شفافی داشته باشند و دست کم دو یا سه سال به صورت مستمر، روندی سودده را به ثبت رسانده باشند. از میان 18 شرکتی که صندوق بازنشستگی کشوری برای معرفی به بورس انتخاب نموده، 15 شرکت شرایط لازم برای کسب مجوز را داشته اند.

تاجیک دراین باره می گوید: سه شرکت از برنامه خارج شدند که داریم به مرور اصلاحات را انجام می دهیم تا آن ها هم به بورس وارد شوند. اما 15 شرکت دیگر در این فرایند قرار گرفته اند و حداکثر تا یک ماه آینده سهام هلدینگ اقتصادی ما در بورس عرضه خواهد شد. به این ترتیب، قدم به قدم شرکت ها با اصلاحاتی که در آن ها صورت خواهد گرفت، وارد بورس خواهند شد. حالا پرسش این است که این اتفاق، چه مزایایی برای بازنشستگان به همراه دارد؟.

از شفافیت تا سوددهی

عرضه سهام شرکت ها در بورس، عموما اتفاقی مثبت قلمداد می گردد. معاون سرمایه گذاری و امور اقتصادی صندوق می گوید: وقتی عده ای سهام دار شرکت های مربوط به صندوق می شوند، به شفافیت یاری می نمایند. این حرف به این معناست که حضور سهام داران باعث می گردد هیات مدیره گزارش های شفافی از عملکرد شرکت خود ارائه دهد و حسابرسی ها به صورت منظم و شفاف صورت می گیرد. به این ترتیب اعضای صندوق بازنشستگی کشوری می توانند سهام شرکت های تابعه صندوق را که به بورس وارد شده اند خریداری نمایند و به صورت منظم و حتی لحظه ای، عملکرد این شرکت ها را رصد نمایند. این یعنی شرکت ها در تالار شیشه ای، در معرض دید بازنشستگان قرار خواهند داشت. اما این همه ماجرا نیست.

وقتی شرکتی وارد بورس می گردد، باید مطابق با استانداردهای سازمان بورس رفتار کند. این استانداردها خودشان زمینه را برای جلوگیری از فساد و افزایش شفافیت در عین سوددهی، فراهم می نمایند. از طرف دیگر، شرکت ها برای اینکه بتوانند به سهام داران خود جوابگو باشند و ارزش سهامشان را در بازار سرمایه حفظ نمایند، همیشه باید کوشش نمایند بازدهی بیشتری داشته باشند و این یعنی باید فرایند تولیدات خود را اصلاح نمایند یا بهبود ببخشد.

تاجیک در این زمینه می گوید: شرکت هایی که وارد بورس می شوند به کوششی مضاعف احتیاج دارند تا بتوانند رویکردی مثبت از طرف سهام داران خود دریافت نمایند. حضور شرکت ها در بورس، هم باعث استاندارد شدن فعالیت شرکت ها می گردد و هم باعث افزایش بازدهیِ آن ها. به علاوه به شفافیت هم یاری می نماید.

اما شاید یکی از مهم ترین نکات در این زمینه، در عرصه مدیریت خودش را نشان دهد، به گفته تاجیک، وقتی شرکتی وارد بورس می گردد، مدیریت آن هم اهمیت ویژه ای پیدا می نماید: افرادی که می آیند به عنوان مدیر سکان شرکت را در اختیار می گیرند باید دارای شایستگی هایی باشند که از سازمان بورس تاییدیه دریافت نمایند. این ها به عنوان ابزار کنار دست ما یاری می نمایند که در انتخاب مدیران دقت کنیم و افراد متخصص را انتخاب کنیم. به این ترتیب، شرکت های صندوق وقتی وارد بورس می شوند، الزاما باید مدیرهای متخصص تر و کارآمدتری داشته باشند. این اتفاق از جهت بورسی شدن رخ می دهد.

شاید عظیم ترین پرسش این باشد که بورسی شدن چه نفعی برای بازنشستگان دارد؟ شرکت ها با ورود به بورس، به لحاظ اقتصادی، بازدهی بیشتری خواهند داشد. این یعنی، شرایط آن ها به لحاظ اقتصادی بهتر خواهد شد. اما افزایش بازدهی، تنها مورد نیست. یکی از اتفاقاتی که در فرایند بورسی شدن رخ می دهد، ارزش گذاری مجدد است. در واقع، شرکت ها، دارایی هایی را در اختیار دارند. هنگام ورود به بورس، ارزش این دارایی ها مشخص می گردد.

به گزارش اداره کل روابط عمومی و امور بین الملل صندوق بازنشستگی کشوری، تاجیک در این زمینه می گوید: وقتی دارایی هایی که متعلق به بازنشستگان است را ارزش گذاری می کنیم، قیمت روز آن ها را به دست می آوریم. به این ترتیب بازنشستگان می فهمند که چه مقدار دارایی در اختیار سازمان آن ها قرار گرفته است. همه این ها در نهایت روی نظام پرداخت حقوق بازنشستگان اثر می گذارد. معاون سرمایه گذاری و امور اقتصادی صندوق با تاکید بر این مسئله می گوید: حفظ ارزش در این زمینه به ما یاری می نماید در حوزه نظام پرداخت حقوق بازنشستگان، این فرایند را بهتر انجام دهیم. در واقع این جریان، کل فرایند را برای ما تا مقدار زیادی تسهیل می نماید.

به این ترتیب، در ماجرای بورسی شدنِ شرکت های زیرمجموعه صندوق بازنشستگی، برندگان نهایی، بازنشستگانی هستند که هم از شفافیت و هم از سود اقتصادی بهره مند می شوند.

منبع: اقتصادنیوز
انتشار: 24 مهر 1399 بروزرسانی: 24 مهر 1399 گردآورنده: mosaferatro.ir شناسه مطلب: 1261

به "بازنشستگان؛ برندگان نهایی بورسی شدن شرکت های صندوق بازنشستگی کشوری؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بازنشستگان؛ برندگان نهایی بورسی شدن شرکت های صندوق بازنشستگی کشوری؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید