دندان ماهی ها از کجا آمده است؟
به گزارش مسافرت رو، محققان در حال مطالعه فسیل یک ماهی اره منقرض شده از گونه Ischyrhiza mira که حدود 65 تا 100 میلیون سال پیش در آمریکای شمالی می زیسته، شواهدی پیدا نموده اند که ایده بیرون به داخل را تأیید می نماید. مانند کوسه های اره ای و اره ماهی های امروزی، این موجود خوشه های دندانه دار در اطراف پوزه خود داشت تا هم در برابر شکارچیان از خود محافظت کند و هم با استفاده از آن ها در پی غذا باشد.
به گزارش خبرنگاران به نقل از راهنماتو، دانشمندان می گویند تصور می گردد که این میخ ها که دنتیکل های منقاری نامیده می شوند، نسخه های تغییر یافته ای از فلس های بقیه بدن جاندار هستند. در کوشش برای آنالیز این فرضیه، این تیم لایه بیرونی سخت مینای سنبله های پوزه را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند، اما آنچه که آن ها پیدا کردند به طور قابل توجهی با آنچه که انتظار داشتند متفاوت بود.
تاد کوک، دیرینه شناس مهره داران از دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا می گوید: در کمال تعجب، مینای دندان منقاری I. mira چیزی جز یک فلس ساده بود. در واقع این فلس به طور قابل توجهی پیچیده تر از مینای فلس های بدن بود. به عبارت دیگر، سازماندهی کلی مینای دندان در این اره ماهی باستانی شبیه مینای دندان کوسه امروزی است.
به طور خاص، مینای موجود در فسیل مورد اشاره با مینای دندان های کوسه امروزی مطابقت کامل دارد، به گونه ای که از بسته های میکروکریستال های فلوراپاتیت تشکیل شده است که در خطوط منظمی در نزدیکی سطح دندان و به طور تصادفی تر در پایین تر قرار گرفته اند.
ریزکریستال هایی که از میان این لایه ها عبور می نمایند، عمود بر سطح دندان قرار می گیرند. این جهت گیری های مختلف به دندان های کوسه استحکام و مقاومت در برابر فشار می دهد، و به نظر می رسد که داستان برای I. mira نیز مشابه باشد.
کوک می گوید: احتمالاً آرایش میکروکریستالی همراه مینای دندان های I. mira نیز راهی برای مقاومت در برابر نیرو های مکانیکی بوده است. اگرچه غیرممکن نیست که این پولک ها و دندان ها ریزساختار های دسته بندی شده خود را به طور جداگانه تکامل داده باشند، اما اگر یکی پس از دیگری بیایند، منطقی تر است و این به معنای پذیرش فرضیه بیرون به داخل در خصوص دندان های ماهی هاست.
یکی از نکات جالب توجه این مطالعه نو بر روی فسیل Ischyrhiza mira این بود که این دانشمندان در واقع به هدف آنالیز منشاء دندان جانور آن را مورد مطالعه قرار نداده بودند بلکه مطالعه جانبی آن را به سمت سوق داد. اکنون یافته های آن ها می تواند تأثیر قابل توجهی بر مطالعات آینده در این زمینه داشته باشد.
کوک می گوید: این یافته شواهد مستقیمی را ارائه می نماید که از فرضیه بیرون به داخل حمایت می نماید. از آنجایی هم که شباهت زیادی بین فرآیند به وجود امدن دندان در موجودات دریایی و انسان نیز وجود دارد، مطالعات بیشتر در این زمینه می تواند به تاریخچه تکاملی دندان ما انسان ها نیز یاری کند. نتایج این تحقیق در مجله Anatomy منتشر شده است.
منبع: راهنماتو
منبع: فرارو